Groepslessen

Gezamenlijk ademen en bewegen

 

De groepslessen van Centrum Kenko zijn hoofdzakelijk gericht op herstel na ziekte. Een verschiedenheid aan groepslessen wordt aangeboden in Voorburg en op verzoek kunnen er ook groepslessen op locatie verzorgd worden. Kijk in de agenda voor data en/of neem contact op voor meer informatie.

Tao-yin

Tao-yin betekent letterlijk het sturen van de energie (chi). Deze vorm is zeer geschikt om op een rustige manier de aandacht in het lichaam te brengen. De Japanse vorm van Tao-yin heet Do-in. In de lessen worden beide vormen beoefend.

Vanuit een accepterende houding, met een glimlach naar onszelf, kan de Chi, levensenergie van binnenuit stromen.  We werken met zelfmassage, zachte strekkingen, meditatie en adem oefeningen.

In het Oosten zegt men: “De Chi is daar waar de aandacht naartoe gaat.”
De oefeningen werken verfrissend en gaandeweg gaan we steeds meer beweging, kracht en circulatie in het lichaam voelen.   Deze benadering leent zich heel goed voor mensen die bij willen komen van het werk en weer op willen laden.

De oefeningen zijn in het dagelijks leven eenvoudig uit te voeren en worden toegespitst op de conditie van de deelnemers.  Tao yin oefeningen worden in de cursussen beoefend en aan clienten meegegeven bij een individueel traject of behandeling. Correctieve oefeningen kunnen gegeven worden voor b.v. rugklachten, stress, hoofdpijn.

Bij voldoende belangstelling wordt een aparte Tao yin groep gestart.

 

Chi-gong

Om onszelf in een kalme, levendige, gecenterde en heldere staat te brengen, doen we oefeningen om het centrum, de dantien te versterken en de levensenergie te laten stromen.

In de Chi-gong groepen starten we ook met de glimlach. We werken met visualisaties en de helende klanken uit de Healing Tao. Veel wordt gewerkt met staande houdingen, zoals staan als een stevige boom en langzame beweging. zoals bij de ba duan yin of Het spel van de vijf dieren. De oefeningen worden langzaam en geconcetreerd beoefend en zijn wat actiever dan de Dao- yin oefeningen.

In de zomer werken we graag buiten om de natuurkrachten op te nemen.

Herstelgroep

Tao- yin, mindfulness en beweging bij ziekte en herstel. O.a. bij vermoeidheidsklachten, burn-out, MS, reuma en ouderdomsklachten. Voor het creeren van een nieuwe balans.

Mensen die ziek zijn, of herstellend van een ziekte en weinig energie hebben, kunnen terecht op de cursus bij Corridor in Rotterdam.

De oefeningen in deze groepen worden aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Daarom houden we van tevoren graag een intake gesprek. We werken met aandacht (mindfulness) en een glimlach naar onszelf.

We leren zelfmassage en oefenen om de gewrichten soepel te houden, we werken aan het herstellen van de balans en de circulatie in het lichaam. Zo vinden we een nieuw evenwicht en komen we rustig aan in beweging.